Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
HERE COMES SECONDARY NAVIGATION

3de graad klassieke muziek

12 tot 15 jaar
3 jaar - 3 uur/week

 

 

In de derde graad bouw je verder op alles wat je geleerd hebt in de tweede graad. 

Droom je ervan om je favoriete muziek op een podium te brengen? Of wil je je huisgenoten entertainen met een leuk deuntje, dan is de pre-vertolkende richting ideaal voor jou. Wil je je eigen muziekstukken componeren of arrangeren, dan voel je je vast thuis in de pre-creërende, theoretische optie.

Volgde je in de tweede graad het extra vak Musical atelier? Dan kan je nu kiezen voor de optie musical.

 

Pré-vertolkend

Maak kennis met bladmuziek van klassiek tot en met hedendaags, en bouw zo een breed repertoire op.

Instrument of zang
1 uur/week

Maak kennis met heel wat bekende, tijdloze werken. Deze zijn nog altijd heel erg aanwezig in de muziekwereld. Wat extra tekst hier?

Muzikale en Culturele vorming
1 uur/week – projectvorm

Je plaatst je kennis uit de tweede graad in een historisch perspectief, je bezoekt concerten en je ontdekt meer over genres, stijlen en culturen. Via een aantal gewone lessen krijg je een stevige basis, waarna je tijdens workshops, concertbezoeken en schooluitstappen zelf op ontdekkingstocht gaat.

Groepsmusiceren instrumentaal
1 uur/week

Je leert luisteren naar elkaar, rekening houden met de ander maar vooral genieten van muziek die in groep wordt gemaakt. Wie weet kan je wel meespelen in een van onze grote ensembles! Voor mensen die nog meer willen en kunnen, zijn er ook kleinere bezettingen die zich onderdompelen in de rijkdom van die kamermuziek. 

 • Speel je in een harmonie of fanfare of zing je in een koor? Dan kan je het vak Groepsmusiceren onder bepaalde voorwaarden vervangen door de repetities van je vereniging. Neem contact op via info@staproeselare.be voor alle informatie.

Schwoeng (groepsmusiceren vocaal) 
2 uur/week

Is groepsmusiceren instrumentaal niet echt je ding? Dan kan je in de plaats daarvan ook Koor volgen.

Schwoeng is het jeugdkoor van STAP. Het koor is het vervolgtraject voor Sing In+ en staat open voor alle leerlingen uit de derde en vierde graad als groepsmusiceren vocaal. Schwoeng zingt een gevarieerd repertoire, in alle genres en stijlen. Elke zanger krijgt binnen de wekelijkse repetitie ook stemvorming in kleine groepjes. Toffe optredens, een koorweekend en een fijne groepssfeer zijn belangrijke steunpunten in de werking.

Schwoeng repeteert elke zaterdag van 9u tot 11u in de hoofdschool. Het koor staat onder leiding van Hans Helsen en Anna Nuytten. Stemcoach is Lidwien Van Winckel. Link naar pagina Schwoeng

 

In de derde graad kan je ook kiezen voor de richting oude muziek. Je volgt dan dezelfde vakken, maar met de focus op interpretatie en vertolking van muziek uit de late middeleeuwen, renaissance en barok.

 

Pré-creërend

Je wil graag je eigen muziek schrijven en weten hoe een muziekstuk tot stand komt? Dan is dit de juiste optie voor jou. Hier maak je een keuze:

Instrument / zang – 3 jaar – 3 uur/week

 • 1 uur instrument of zang
 • 1 uur muziektheorie of 1 uur compositie 
 • 1 uur begeleidingspraktijk of 1 uur groepsmusiceren instrumentaal of 1 uur groepsmusiceren vocaal

 

Muziek schrijven – 3 jaar – 3 uur/week

 • 1 uur muziektheorie
 • 2 extra vakken, waarbij je keuze hebt uit
  - 1 uur compositie
  - 1 uur geluidsleer en opnametechniek
  - 1 uur instrument of zang
  - 1 uur MCV klassiek (modulair)

Muziektheorie

Je leert  over harmonie en melodie. Wat zijn akkoorden? Hoe schrijf ik een begeleiding bij een melodie of omgekeerd? Wat is het resultaat en het effect van het samenbrengen van muzikale lijnen? Hoe kan ik dat bewust hanteren wanneer ik een stuk schrijf? Je ontdekt de  geheimen van een muziekstuk.

Compositie

Heb je ooit geprobeerd om muziek te schrijven? Of misschien herinner je je vooral het schrappen… Ook zij die nog hun eerste papier met blanco notenbalken moeten kopen zijn welkom. In de lessen vertrek je vanuit je eigen instrument. Verschillende stijlen en bezettingen komen aan bod. We brengen jouw muziek op het podium tot leven.

Geluidsleer en opnametechniek

Je focust op de vele facetten van het opnemen van muziek. Je leert de verschillende types microfoons en hun voornaamste toepassingen kennen, leert werken met opnamesoftware, … Daarnaast hebben we het over geluid, hoe geluid zich gedraagt in een ruimte en hoe we die kennis kunnen aanwenden in een opname.

Begeleidingspraktijk

Laat je partituur los in het vak begeleidingspraktijk! Hier gaat het om akkoordspel en improvisatie. Je leert zangers en muzikanten begeleiden en op bestaande muziek verzin je passende melodieën. Misschien creëer je zelfs je eigen muziek. Voor deze lessen moet je wel een toetsinstrument zoals piano, klavecimbel of orgel spelen.

 

Musical

Kan je niet kiezen tussen muziek, woord en dans? Combineer ze alle drie binnen de optie Musical! Vanaf het schooljaar 2023-2024 kan je deze optie kiezen bij STAP.

De lessen worden georganiseerd op vrijdagavond van 17u30 tot 20u30 in de hoofdschool te Roeselare. Onder leiding van docenten muziek, woord en dans werk je naar een musicalvoorstelling toe. Je wordt gecoacht in stem- en zangtechniek, expressie, choreografie ... Misschien speel jij wel een hoofdrol in onze volgende productie?

De opleiding musical kan je ook combineren met instrument/zang of een andere opleiding in de derde graad.

 • Je volgt per week 2 uur musical atelier en 1 uur musical zang