vanaf 15 jaar
Klassieke muziek voor volwassenen
Ook als volwassene kan je bij STAP muzieklessen volgen. Er zijn aparte klassen Muzikale en Culturele vorming en Groepsmusiceren voor volwassenen zodat je samen met leeftijdsgenoten je eerste stappen kan zetten in de wereld van de muziek.
2de graad
3 jaar – 3 uur/week
Je start in de 2de graad indien je geen enkele voorkennis hebt. Je volgt dan deze vakken:
Instrument of zang
1 uur/week
Hou je zoveel van muziek dat je ervan droomt zelf muziek te spelen of te zingen? Wekelijkse lessen en dagelijkse oefentijd brengen je snel tot gezellige muzikale momenten thuis, in de klas, onder vrienden en op het podium.
Muzikale en Culturele vorming
1 uur/week
Noten lezen, samen zingen, luisteren naar muziek en de noten neerschrijven... dat brengt je in de 2de graad een grote stap voorwaarts.
Groepsmusiceren
1 uur/week
Luisteren naar de ander, leren rekening houden met elkaar en vooral genieten van wat je samen aan het maken bent. Met je klas zing je veel samen en speel je veel samen op verschillende instrumenten. Af en toe breng je ook je eigen instrument mee en geniet je van samen muziek maken.
3de graad
In de derde graad bouw je verder op alles wat je geleerd hebt in de tweede graad.
Droom je ervan om je favoriete muziek op een podium te brengen? Of wil je je huisgenoten entertainen met een leuk deuntje, dan is de pre-vertolkende richting ideaal voor jou.
Wil je je eigen muziekstukken componeren of arrangeren, dan voel je je vast thuis in de pre-creërende, theoretische optie.
-
Pré-vertolkend
Maak kennis met bladmuziek van klassiek tot en met hedendaags, en bouw zo een breed repertoire op.
Instrument of zang
1 uur/week
Maak kennis met heel wat bekende, tijdloze werken. Deze zijn nog altijd heel erg aanwezig in de muziekwereld. Wat extra tekst hier?
Muzikale en Culturele vorming
1 uur/week – projectvorm
Je plaatst je kennis uit de tweede graad in een historisch perspectief, je bezoekt concerten en je ontdekt meer over genres, stijlen en culturen. Via een aantal gewone lessen krijg je een stevige basis, waarna je tijdens workshops, concertbezoeken en schooluitstappen zelf op ontdekkingstocht gaat.
Groepsmusiceren instrumentaal
1 uur/week
Je leert luisteren naar elkaar, rekening houden met de ander maar vooral genieten van muziek die in groep wordt gemaakt. Wie weet kan je wel meespelen in een van onze grote ensembles! Voor mensen die nog meer willen en kunnen, zijn er ook kleinere bezettingen die zich onderdompelen in de rijkdom van die kamermuziek.
- Speel je in een harmonie of fanfare of zing je in een koor? Dan kan je het vak Groepsmusiceren onder bepaalde voorwaarden vervangen door de repetities van je vereniging. Neem contact op via info@staproeselare.be voor alle informatie.
Majeur (groepsmusiceren vocaal)
1 uur 40 min/week
In de derde graad kan je als alternatief voor of als aanvulling op groepsmusiceren instrumentaal kiezen voor groepsmusiceren vocaal. Dan sluit je je aan bij het volwassenenkoor Majeur. De groep repeteert op dinsdagavond onder leiding van Leen Van Hee in de hoofdschool. De lessen worden, soms in samenwerking met andere klasgroepen, georganiseerd tussen 19u30 en 21u20.
In de derde graad kan je ook kiezen voor de richting oude muziek. Je volgt dan dezelfde vakken, maar ligt de focus op muziek uit de late middeleeuwen, renaissance en barok en leert ze interpreteren en vertolken op je instrument.
-
Pré-creërend
Je wil graag je eigen muziek schrijven en weten hoe een muziekstuk tot stand komt? Dan is dit de juiste optie voor jou. Hier maak je een keuze:
instrument / zang - 3 jaar - 3 uur/week
- 1 uur instrument of zang
- 1 uur muziektheorie of 1 uur compositie
- 1 uur begeleidingspraktijk of 1 uur groepsmusiceren instrumentaal of 1 uur groepsmusiceren vocaal
muziek schrijven - 3 jaar - 3 uur/week
- 1 uur muziektheorie
- 2 extra vakken, je hebt keuze uit:
- 1 uur compositie
- 1 uur geluidsleer en opnametechniek
- 1 uur instrument of zang
- 1 uur MCV klassiek (modulair)
Muziektheorie
Je leert over harmonie en melodie. Wat zijn akkoorden? Hoe schrijf ik een begeleiding bij een melodie of omgekeerd? Wat is het resultaat en het effect van het samenbrengen van muzikale lijnen? Hoe kan ik dat bewust hanteren wanneer ik een stuk schrijf? Je ontdekt de geheimen van een muziekstuk.
Compositie
Heb je ooit geprobeerd om muziek te schrijven? Of misschien herinner je je vooral het schrappen… Ook zij die nog hun eerste papier met blanco notenbalken moeten kopen zijn welkom. In de lessen vertrek je vanuit je eigen instrument. Verschillende stijlen en bezettingen komen aan bod. We brengen jouw muziek op het podium tot leven.
Geluidsleer en opnametechniek
Je focust op de vele facetten van het opnemen van muziek. Je leert de verschillende types microfoons en hun voornaamste toepassingen kennen, leert werken met opnamesoftware, … Daarnaast hebben we het over geluid, hoe geluid zich gedraagt in een ruimte en hoe we die kennis kunnen aanwenden in een opname.
Begeleidingspraktijk
Laat je partituur los in het vak begleidingspraktijk! Hier gaat het om akkoordspel en improvisatie. Je leert zangers en muzikanten begeleiden en op bestaande muziek verzin je passende melodieën. Misschien crëer je zelfs je eigen muziek. Voor deze lessen moet je wel een toetsinstrument zoals piano, klavecimbel of orgel spelen.
4de graad
In de 4de graad zet je je gekozen traject verder: vertolkend muzikant of creërend muzikant. Je volgt gedurende 3 jaar 2 uur per week les.
De inhoud van de vakken vind je hierboven.
-
Vertolkend muzikant
Je volgt 1 uur instrument of zang en 1 uur groepsmusiceren per week.
-
Creërend muzikant
In dit traject heb je keuze uit 4 opties:
OPTIE 1Instrument of zang (1 uur) + muziektheorie (1 uur) OF compositie (1 uur) OF geluidsleer en opnametechniek (1 uur) |
OPTIE 2Groepsmusiceren (1 uur) + muziektheorie (1 uur) OF compositie (1 uur) OF geluidsleer en opnametechniek (1 uur) |
OPTIE 3De volledig theoretische richting muziek schrijven 1 uur compositie 1 uur muziektheorie |
OPTIE 4Muziekproductie 1 uur muziekproductie 1 uur geluidsleer en opnametechniek |
Muziekproductie
2 uur/week
In de opleiding Muziekproductie focussen we op alle facetten van het opnemen van muziek. Je leert de verschillende types microfoons en hun voornaamste toepassingen kennen, leert werken met opnamesoftware en met de voornaamste tools waar we in de mixing fase mee aan de slag gaan (Eq, compressor/limiter, reverb, delay, …). Daarnaast hebben we het over geluid, hoe geluid zich gedraagt in een ruimte en hoe we die kennis kunnen aanwenden in een opname.
We willen in deze lessen vooral praktisch te werk gaan en zoveel mogelijk verschillende (school)ensembles opnemen (strijkorkest, koor, solisten, kamermuziekgroepen, pop- of rockband, …). Die opnames worden dan ons labomateriaal. Uiteraard komt ook wat ondersteunende theorie aan bod.
Deze opleiding is op het lijf geschreven van producers en studiotechnici in spe, maar staat ook open voor leerlingen Compositie of Creërend muzikant die wat vaardigheden willen opdoen in functie van het componeren/creëren en voor leerlingen instrument die de opgedane kennis willen aanwenden om zichzelf/hun band/hun ensemble op te nemen.
Specialisatie
Na de 4de graad is het mogelijk om, onder voorwaarden, nog 2 jaar extra les te volgen in de specialisatiegraad. Dit is een opleiding op maat. Wens je meer informatie, neem contact op via info@staproeselare.be.