Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
HERE COMES SECONDARY NAVIGATION

vanaf 15 jaar

Klassieke muziek voor volwassenen

Ook als volwassene kan je bij STAP muzieklessen volgen. Er zijn aparte klassen Muzikale en Culturele vorming en Groepsmusiceren voor volwassenen zodat je samen met leeftijdsgenoten je eerste stappen kan zetten in de wereld van de muziek.

2de graad

3 jaar – 3 uur/week

Je start in de 2de graad indien je geen enkele voorkennis hebt. Je volgt dan deze vakken:

Instrument of zang
1 uur/week

Hou je zoveel van muziek dat je ervan droomt zelf muziek te spelen of te zingen? Wekelijkse lessen en dagelijkse oefentijd brengen je snel tot gezellige muzikale momenten thuis, in de klas, onder vrienden en op het podium.

Muzikale en Culturele vorming
1 uur/week

Noten lezen, samen zingen, luisteren naar muziek en de noten neerschrijven... dat brengt je in de 2de graad een grote stap voorwaarts. 

Groepsmusiceren
1 uur/week

Luisteren naar de ander, leren rekening houden met elkaar en vooral genieten van wat je samen aan het maken bent. Met je klas zing je veel samen en speel je veel samen op verschillende instrumenten. Af en toe breng je ook je eigen instrument mee en geniet je van samen muziek maken. 

 

3de graad

In de derde graad bouw je verder op alles wat je geleerd hebt in de tweede graad. 

Droom je ervan om je favoriete muziek op een podium te brengen? Of wil je je huisgenoten entertainen met een leuk deuntje, dan is de pre-vertolkende richting ideaal voor jou.

Wil je je eigen muziekstukken componeren of arrangeren, dan voel je je vast thuis in de pre-creërende, theoretische optie

 

 • Pré-vertolkend

Maak kennis met bladmuziek van klassiek tot en met hedendaags, en bouw zo een breed repertoire op.

Instrument of zang
1 uur/week

Maak kennis met heel wat bekende, tijdloze werken. Deze zijn nog altijd heel erg aanwezig in de muziekwereld. Wat extra tekst hier?

Muzikale en Culturele vorming
1 uur/week – projectvorm

Je plaatst je kennis uit de tweede graad in een historisch perspectief, je bezoekt concerten en je ontdekt meer over genres, stijlen en culturen. Via een aantal gewone lessen krijg je een stevige basis, waarna je tijdens workshops, concertbezoeken en schooluitstappen zelf op ontdekkingstocht gaat.

Groepsmusiceren instrumentaal
1 uur/week

Je leert luisteren naar elkaar, rekening houden met de ander maar vooral genieten van muziek die in groep wordt gemaakt. Wie weet kan je wel meespelen in een van onze grote ensembles! Voor mensen die nog meer willen en kunnen, zijn er ook kleinere bezettingen die zich onderdompelen in de rijkdom van die kamermuziek. 

 • Speel je in een harmonie of fanfare of zing je in een koor? Dan kan je het vak Groepsmusiceren onder bepaalde voorwaarden vervangen door de repetities van je vereniging. Neem contact op via info@staproeselare.be voor alle informatie.

Majeur (groepsmusiceren vocaal) 
1 uur 40 min/week

In de derde graad kan je als alternatief voor of als aanvulling op groepsmusiceren instrumentaal kiezen voor groepsmusiceren vocaal. Dan sluit je je aan bij het volwassenenkoor Majeur. De groep repeteert op dinsdagavond onder leiding van Hans Helsen in de hoofdschool. De lessen worden, soms in samenwerking met andere klasgroepen, georganiseerd tussen 19u30 en 21u20. Link naar pagina Majeur

In de derde graad kan je ook kiezen voor de richting oude muziek. Je volgt dan dezelfde vakken, maar ligt de focus op muziek uit de late middeleeuwen, renaissance en barok en leert ze interpreteren en vertolken op je instrument.

 

 • Pré-creërend

Je wil graag je eigen muziek schrijven en weten hoe een muziekstuk tot stand komt? Dan is dit de juiste optie voor jou. Hier maak je een keuze:

instrument / zang - 3 jaar - 3 uur/week

 • 1 uur instrument of zang
 • 1 uur muziektheorie of 1 uur compositie
 • 1 uur begeleidingspraktijk of 1 uur groepsmusiceren instrumentaal of 1 uur groepsmusiceren vocaal

 

muziek schrijven - 3 jaar - 3 uur/week

 • 1 uur muziektheorie
 • 2 extra vakken, je hebt keuze uit:
  - 1 uur compositie
  - 1 uur geluidsleer en opnametechniek
  - 1 uur instrument of zang
  - 1 uur MCV klassiek (modulair)

 

Muziektheorie

Je leert  over harmonie en melodie. Wat zijn akkoorden? Hoe schrijf ik een begeleiding bij een melodie of omgekeerd? Wat is het resultaat en het effect van het samenbrengen van muzikale lijnen? Hoe kan ik dat bewust hanteren wanneer ik een stuk schrijf? Je ontdekt de  geheimen van een muziekstuk.

Compositie

Heb je ooit geprobeerd om muziek te schrijven? Of misschien herinner je je vooral het schrappen… Ook zij die nog hun eerste papier met blanco notenbalken moeten kopen zijn welkom. In de lessen vertrek je vanuit je eigen instrument. Verschillende stijlen en bezettingen komen aan bod. We brengen jouw muziek op het podium tot leven.

Geluidsleer en opnametechniek

Je focust op de vele facetten van het opnemen van muziek. Je leert de verschillende types microfoons en hun voornaamste toepassingen kennen, leert werken met opnamesoftware, … Daarnaast hebben we het over geluid, hoe geluid zich gedraagt in een ruimte en hoe we die kennis kunnen aanwenden in een opname.

Begeleidingspraktijk

Laat je partituur los in het vak begleidingspraktijk! Hier gaat het om akkoordspel en improvisatie. Je leert zangers en muzikanten begeleiden en op bestaande muziek verzin je passende melodieën. Misschien crëer je zelfs je eigen muziek. Voor deze lessen moet je wel een toetsinstrument zoals piano, klavecimbel of orgel spelen.

 

4de graad

In de 4de graad zet je je gekozen traject verder: vertolkend muzikant of creërend muzikant. Je volgt gedurende 3 jaar 2 uur per week les.

De inhoud van de vakken vind je hierboven.

 • Vertolkend muzikant

Je volgt 1 uur instrument of zang en 1 uur groepsmusiceren per week.

 

 • Creërend muzikant

In dit traject heb je keuze uit 4 opties:

OPTIE 1

Instrument of zang (1 uur)

+ muziektheorie (1 uur)

OF compositie (1 uur)

OF geluidsleer en opnametechniek (1 uur)

OPTIE 2

Groepsmusiceren (1 uur)

+ muziektheorie  (1 uur)

OF compositie (1 uur)

OF geluidsleer en opnametechniek (1 uur)

OPTIE 3

De volledig theoretische richting muziek schrijven

1 uur compositie 

1 uur muziektheorie

OPTIE 4

Muziekproductie

1 uur muziekproductie

1 uur geluidsleer en opnametechniek

Muziekproductie
2 uur/week

In de opleiding Muziekproductie focussen we op alle facetten van het opnemen van muziek. Je leert de verschillende types microfoons en hun voornaamste toepassingen kennen, leert werken met opnamesoftware en met de voornaamste tools waar we in de mixing fase mee aan de slag gaan (Eq, compressor/limiter, reverb, delay, …). Daarnaast hebben we het over geluid, hoe geluid zich gedraagt in een ruimte en hoe we die kennis kunnen aanwenden in een opname.

We willen in deze lessen vooral praktisch te werk gaan en zoveel mogelijk verschillende (school)ensembles opnemen (strijkorkest, koor, solisten, kamermuziekgroepen, pop- of rockband, …). Die opnames worden dan ons labomateriaal. Uiteraard komt ook wat ondersteunende theorie aan bod.

Deze opleiding is op het lijf geschreven van producers en studiotechnici in spe, maar staat ook open voor leerlingen Compositie of Creërend muzikant die wat vaardigheden willen opdoen in functie van het componeren/creëren en voor leerlingen instrument die de opgedane kennis willen aanwenden om zichzelf/hun band/hun ensemble op te nemen.

 

Specialisatie

Na de 4de graad is het mogelijk om, onder voorwaarden, nog 2 jaar extra les te volgen in de specialisatiegraad. Dit is een opleiding op maat. Wens je meer informatie, neem contact op via info@staproeselare.be.