Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
HERE COMES SECONDARY NAVIGATION

3de graad Jazz-Pop-Rock

12 tot 15 jaar
3 jaar - 3 uur/week

In de derde graad bouw je verder op alles wat je geleerd hebt in de tweede graad. Droom je ervan om je favoriete muziek op een podium te brengen? Of wil je je huisgenoten entertainen met een leuk deuntje, dan is de pre-vertolkende richting ideaal voor jou. Wil je je eigen muziekstukken arrangeren, dan voel je je vast thuis in de pre-creërende, theoretische optie.

 

Pré-vertolkend

Instrument of zang
1 uur/week

In de instrumentles in de optie jazz-pop-rock leer je bladmuziek interpreteren in functie van de stijl (o.a. swing, pop, rock, funk en Latijns-Amerikaans). Daarnaast krijg je ook de kans om te leren improviseren. Dit alles doen we zo veel mogelijk met mp3-begeleiding, zodat je al snel het gevoel hebt dat je een ster op het podium bent. ;-) Deze lessen bereiden je ook voor op het functioneren in een ensemble in de lessen groepsmusiceren (3e graad), want tenslotte is er niets leuker dan je muziekmicrobe actief te delen met anderen.

Muzikale en Culturele vorming
1 uur/week – projectvorm

In de lessen MCV 3e graad bestudeer je melodie, akkoorden, harmonie, ritme en metrum. Je leert bij over de verschillende instrumenten. Via luisteroefeningen ontwikkel je inzicht in de structuur van popsongs en jazzthema's, en leer je termen als intro, verse, chorus, interlude en bridge hanteren. Je leert genres en stijlen herkennen. Ook de geschiedenis van de pop- en jazzmuziek komt aan bod. Je woont met de groep ook concerten bij. 

Groepsmusiceren instrumentaal
1 uur/week

Hier ervaar je wat het is om in een echte band te spelen! Heel diverse genres komen aan bod, o.a. pop, rock, jazz, funk, latin en blues. In de lessen MCV en instrument krijg je de nodige ondersteuning om in de lessen groepsmusiceren zo goed mogelijk te kunnen functioneren. Eigen inbreng is een sterke troef. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om in groep te werken aan een eigen nummer en dat uit te voeren tijdens een concert. Ook een eenvoudige geluids- of video-opname behoort tot de mogelijkheden. Meer informatie vind je op de pagina JPR - Ensembles.

 

Pré-creërend

Je wil graag je eigen muziek schrijven en weten hoe een muziekstuk tot stand komt? Dan is dit de juiste optie voor jou. Hier maak je een keuze:

instrument/zang - 3 jaar - 3 uur/week

  • 1 uur instrument of zang
  • 1 uur arrangeren
  • 1 uur groepsmusiceren instrumentaal

 

muziek schrijven - 3 jaar - 3 uur/week

  • 1 uur muziektheorie
  • 2 extra vakken, je hebt keuze uit
    - 1 uur arrangeren
    - 1 uur geluidsleer en opnametechniek
    - 1 uur instrument of zang
    - 1 uur MCV JPR

 

Muziektheorie

Je leert  over harmonie en melodie. Wat zijn akkoorden? Hoe schrijf ik een begeleiding bij een melodie of omgekeerd? Wat is het resultaat en het effect van het samenbrengen van muzikale lijnen? Hoe kan ik dat bewust hanteren wanneer ik een stuk schrijf? Je ontdekt de  geheimen van een muziekstuk.

Arrangeren

Arrangeren jazz-pop-rock is de place to be voor creatieve geesten. Je kijkt met een vergrootglas naar de bouwstenen van de muziek (melodie, harmonie, ritme, vorm en klankkleur). Je ontwikkelt voelsprieten zodat je bij het beluisteren van muziek deze muzikale parameters herkent. Via gehooroefeningen werk je aan je muzikale voorstellingsvermogen. Met als uiteindelijk doel om alles wat je leert creatief toe te passen bij het schrijven van bewerkingen van je lievelingsstukken, of bij het schrijven van je eigen composities.

We gaan niet alleen op zoek naar de onderzoeker en de kunstenaar in jou, ook de vakman komt aan bod. Je ontwikkelt je inzicht in muzieknotatie, en je leert je ideeën en creaties op papier te zetten met behulp van een muzieknotatieprogramma. De afgewerkte bladmuziek kan je dan meenemen naar de les groepsmusiceren, waar je jouw werk kan uitvoeren met je studiegenoten.

Om deze lessen te kunnen bijwonen is het wenselijk dat je de lessen MCV al hebt afgerond. Enige ervaring met een akkoordinstrument is een pluspunt.

Geluidsleer en opnametechniek

Je focust op de vele facetten van het opnemen van muziek. Je leert de verschillende types microfoons en hun voornaamste toepassingen kennen, leert werken met opnamesoftware, … Daarnaast hebben we het over geluid, hoe geluid zich gedraagt in een ruimte en hoe we die kennis kunnen aanwenden in een opname.