Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
HERE COMES SECONDARY NAVIGATION
Terug naar overzicht

Ritmisch slagwerk

“Boem-tsjak, Boem-boem-tsjak”. Wie denkt dat een drummer willekeurig op wat trommels slaat, heeft het helemaal verkeerd. Drummen vereist namelijk een goede coördinatie omdat zowel je handen als je voeten verschillende acties tegelijk moeten uitvoeren.

Het drumstel ontstond op het einde van de negentiende eeuw toen er nog aparte muzikanten voor de bekkens, de kleine trom en de grote trom waren. Omdat de orkesten niet te veel bezetting wilden, had men gedacht aan een muzikant die deze instrumenten tegelijk kon bespelen. Dat bleek haalbaar door behalve de handen, ook de voeten te gaan gebruiken om zo, door middel van pedalen, de grote trom en de bekkens (cimbalen) te bespelen. Het drumstel was uitgevonden.

“Drums” is de Engelse vertaling van “trommels”. Het drumstel is dus letterlijk een stel trommels aangevuld met cimbalen in verschillende groottes. Het drumstel wordt bespeeld met in elke hand een trommelstok en aan elke voet een pedaal. Zo combineert de drummer basisritmes met af en toe een fill-in en bepaalt hij op die manier het ritmisch karakter en de vorm van een liedje.