aanbod muziek
aanbod muziek

Ken jij iemand die niet van muziek houdt? Wij eigenlijk niet. Iedereen houdt ervan een concert mee te pikken, mee te zingen met zijn favoriet nummer; als vanzelf tikken de voeten mee! Muziek maakt blij of droevig, muziek troost, muziek daagt je uit!

Zou het niet zalig zijn om gewoon een stapje verder te gaan en zelf muziek te leren spelen? Zou het niet spannend zijn ook op het podium plaats te nemen? Zou het niet grandioos gezellig zijn om muziek te maken samen met vrienden? We hebben een brede waaier aan opleidingen voor kinderen, jongeren en volwassenen.

traject A
je bent
6 of 7 jaar
1ste graad
muziek 1.1, 1.2

Zonder nootjes, maar met veel speelplezier worden de kinderen vanuit hun fantasie muzisch geprikkeld. Zingen, bewegen en musiceren in groep vormen de basisactiviteiten tijdens de lessen, het werken naar een toonmoment en de beleving op het podium zijn misschien wel het hoogtepunt van het jaar.

Inwoners van groot Roeselare kunnen hier vanaf de leeftijd van 6 jaar al kiezen voor de optie ‘instrumentinitiatie’ (uitgezonderd piano en gitaar).

Je kan de richting muziekinitiatie volgen in:

Voor de jongste nachtegaaltjes is er het koor Sing In. Dit koor is voor 6 en 7-jarigen en valt onder het nieuwe vak koorinitiatie in de eerste graad muziek. Leerlingen kunnen voor koorinitiatie kiezen als alternatief voor muziekinitiatie, maar kunnen ook allebei de vakken tegelijk volgen. Het plezier bij het zingen staat altijd centraal!

In Roeselare, Hooglede en Lichtervelde worden de lessen muziekinitiatie afgewisseld met lessen woordinitiatie. De jongste leerlingen uit de academie maken hierbij een ontdekkingsreis naar het rijk van de verbeelding. Spelenderwijs gaan we met spreken, bewegen en toneelspelen aan de slag.

Bruis jij van de fantasie? Verzin je graag verhaaltjes? Vertel, beweeg en speel je graag? Hou je van boekjes en gedichtjes? Ontdek dan het podiumbeest in jezelf!

 

Je kan de richting muziek- en woordinitiatie volgen in:
optie muziekinitiatie
muziek 1.1, 1.2

Viool leren spelen kan je in STAP vanaf zes jaar. Zelfs zonder muzieknoten te lezen!
Je krijgt wekelijks een individueel lesmoment en een groepsles. Telkens zijn mama of papa erbij, zodat die jou thuis verder kunnen begeleiden.

Je kan de richting vioolinitiatie volgen in:

traject B

je bent 12 jaar
of ouder

Muziek 2.1 is ook het startpunt voor iedereen die start ouder dan 12 jaar.
Vanaf hier lopen de inhoud van het parcours en de benamingen van de richtingen gelijk met die van de jongeren (traject A).

Na de 2de graad volgt nog de 3de en de 4de graad en eventueel een specialisatiegraad.

muziek 2.1, 2.2, 2.3, (2.4)

Indien je in het jongeren traject (traject A) start, duurt deze opleiding 4 jaar in tegenstelling tot de 3 jaar in traject B.

Je krijgt in de 2de graad de volgende vakken:

 

Hou je zoveel van muziek dat je ervan droomt zelf muziek te spelen of te zingen? Op dit blad vind je de instrumenten die je kunt leren in STAP.
Wekelijkse lessen en dagelijkse oefentijd brengen je snel tot gezellige muzikale momenten, thuis, in de klas, onder vrienden en op het podium.

Luisteren naar elkaar, rekening houden met elkaar en vooral genieten van wat je samen aan het maken bent. In STAP huizen verschillende grote ensembles en orkesten. Fijnproevers kunnen terecht in kleinere ensembles.

Noten lezen en zingen, samen zingen, luisteren naar muziek en de noten neerschrijven ... dat brengt je in de 2de graad een grote stap voorwaarts. In de 3de graad plaats je dat alles in historisch perspectief, bezoek je concerten en ontdek je meer over genres, stijlen en culturen.

Wie graag zingt, kan zich aansluiten bij het koor Sing In +.

Heb je de zangkriebels te pakken? Dan is Sing In+ zeker iets voor jou! Dit koor, specifiek gericht op 8, 9 en 10-jarigen, bouwt verder op Sing In waarbij nu ook meerstemmigheid aan bod komt. 

Je volgt deze lessen in combinatie met MCV + GM en de instrument-/zangles.

muziek tweede graad
muziek 3de graad
muziek 3.1, 3.2, 3.3

pré-vertolkend

Binnen de pre-vertolkende richting kan je kiezen tussen verschillende muziekstijlen: klassiek, jazz-pop-rock en oude muziek.

In de richting Klassieke Muziek maak je kennis met bladmuziek van klassiek tot en met hedendaags. Zo bouw je een breed repertoire op.

In deze richting zijn creatief musiceren en improviseren belangrijk. Je maakt kennis met termen als ‘groove’ en ‘vamp’ en ontdekt diverse muziekstijlen zoals pop, rock, swing, bossa nova, samba, funk, blues, jazz, …

In de studierichting Oude Muziek leer je hoe je muziek uit de late middeleeuwen, renaissance en barok interpreteert en vertolkt op je instrument.

In het koor leer je samen met leeftijdsgenoten in groep zingen. We werken met een gevarieerd, fris en aantrekkelijk repertoire en treden daarmee op voor een publiek. Je start met een uurtje per week bij het koor Sing Up.

Afhankelijk van jouw ambitie, inzet en vaardigheden kan je doorstromen naar Schwoeng!. Dit is het jongerenkoor van STAP dat zich wil profileren op het ‘betere niveau’. Bij Schwoeng! krijg je op regelmatige basis stemvorming van een professionele zangleerkracht.

Je kan voor het koor kiezen in plaats van groepsmusiceren of koor volgen in combinatie met groepsmusiceren.

pré-creërend

Wil je graag je eigen muziek brengen op je instrument of met je eigen stem? Ligt je interesse meer bij het bestuderen en ontleden van muziek dan bij het spelen zelf? Kies de optie pre-creërend in de 3de graad!

Je hebt keuze tussen:

Deze optie is gelijklopend aan de optie pre-vertolkend.

Het vak Muzikale en Culturele Vorming klassiek wordt vervangen door Muziektheorie of Compositie (klassiek) / Arrangeren (jpr). Groepsmusiceren kan onder bepaalde voorwaarden vervangen worden door Begeleidingspraktijk. Daarnaast volg je nog 1 uur Instrument of Zang.

Je volgt verplicht 1 uur per week het vak Muziektheorie.

Je wordt ingewijd in de wereld van het componeren. Wat zijn akkoorden? Hoe schrijf ik een begeleiding bij een melodie of omgekeerd? Wat is het resultaat en het effect van het samenbrengen van muzikale lijnen? Hoe kan ik dat bewust hanteren wanneer ik een stuk schrijf? Je maakt kennis met de geheimen van een muziekstuk.

Daarnaast kies je bij Muziek Schrijven nog twee extra vakken:

JPR derde graad
Muziek 4de graad
muziek 4.1, 42, 4.3

vertolkend

Je zet je opleiding verder in de muziekstijl waarin je de 3de graad bent beëindigd: klassiek, jazz-pop-rock of oude muziek.

Je volgt 1 uur instrument of zang en 1 uur groepsmusiceren per week.

creërend

Heb je in de 3de graad gekozen voor het pre-creërende traject, dan is de meest logische keuze om door te stromen naar de 4de graad creërend muzikant. Je kan kiezen tussen:

Je volgt 1 uur Instrument of Zang per week. Daarnaast kies je voor Muziektheorie of Compositie (klassiek) / Arrangeren (jpr).

Heb je in de 3de graad de theoretische richting Muziek Schrijven succesvol beëindigd, dan zet je deze richting verder in de 4de graad. Je volgt 1 uur per week het vak Compositie (klassiek) of Arrangeren (jpr) samen met 1 uur Muziektheorie per week.

Muziek maken doe je met een instrument, alleen of in groep. Maar er is meer. In de magie van de opnamestudio, waar geluisterd, geschaafd, geknipt en geplakt wordt, waar je moet vergeten hoe laat het is, waar het geen belang heeft of buiten de zon schijnt, ontstaat ook muziek. De theorie gaat er hand in hand met de praktijk van geluidsleer, opnametechniek en productie.

muziek derde graad
muziek s.1, s.2

Na de 4de graad is het mogelijk om, onder bepaalde voorwaarden, nog 2 jaar extra les te volgen in de specialisatiegraad. Dit is een opleiding op maat. Wens je meer informatie, neem contact op via info@staproeselare.be.

klassieke muziek vierde graad