aanbod muziek
aanbod muziek

Ken jij iemand die niet van muziek houdt? Wij eigenlijk niet. Iedereen houdt ervan een concert mee te pikken, mee te zingen met zijn favoriet nummer; als vanzelf tikken de voeten mee! Muziek maakt blij of droevig, muziek troost, muziek daagt je uit!

Zou het niet zalig zijn om gewoon een stapje verder te gaan en zelf muziek te leren spelen? Zou het niet spannend zijn ook op het podium plaats te nemen? Zou het niet grandioos gezellig zijn om muziek te maken samen met vrienden? We hebben een brede waaier aan opleidingen voor kinderen, jongeren en volwassenen.

traject A
je bent
6 of 7 jaar
1ste graad
muziek 1.1, 1.2

Zonder nootjes, maar met veel speelplezier worden de kinderen vanuit hun fantasie muzisch geprikkeld. Zingen, bewegen en musiceren in groep vormen de basisactiviteiten tijdens de lessen. Het werken naar een toonmoment en de beleving op het podium zijn misschien wel het hoogtepunt van het jaar.

Inwoners van groot Roeselare kunnen hier vanaf de leeftijd van 6 jaar al kiezen voor de optie ‘instrumentinitiatie’ (uitgezonderd piano en gitaar).

Raadpleeg hier de uurroosters om te zien in welke filialen je muziekinitiatie kan volgen.

Maak spelenderwijs kennis met je zangstem! Kan je moeilijk stilzitten als je muziek hoort? Zing je graag de pannen van het dak? Droom je ervan om eens op een podium te schitteren? Bij Sing In zet je de eerste stapjes in de wondere wereld van muziek. Zowel ritmiek, beweging, expressie, zang en articulatie komen aan bod. Heb je helemaal de zangkriebels te pakken? Dan stroom je aan het einde van de eerste graad probleemloos door naar Sing In+, ons kinderkoor van de tweede graad.

In Roeselare, Hooglede, Lichtervelde en SBS De Vlieger worden de lessen muziekinitiatie afgewisseld met lessen woordinitiatie. De jongste leerlingen uit de academie maken hierbij een ontdekkingsreis naar het rijk van de verbeelding. Spelenderwijs gaan we met taal, beweging en muziek aan de slag.

Bruis jij van de fantasie? Verzin je graag verhaaltjes? Vertel, beweeg en speel je graag? Ontdek dan het podiumbeest in jezelf!

 

optie muziekinitiatie
muziek 1.1, 1.2

Viool leren spelen kan je in STAP vanaf zes jaar. Zelf zonder vooraf muzieknoten te kennen! We leren je dit allemaal. Je krijgt wekelijks een individueel lesmoment (20 min) en een groepsles (45 min). Telkens zijn mama of papa erbij, zodat die jou thuis verder kunnen begeleiden.

Vioolinitiatie kan je volgen in de hoofdschool in Roeselare.

traject B

je bent 15 jaar
of ouder

Muziek 2.1 is ook het startpunt voor iedereen die start ouder dan 15 jaar.
Vanaf hier lopen de inhoud van het parcours en de benamingen van de richtingen gelijk met die van de jongeren (traject A).

Na de 2de graad volgt nog de 3de en de 4de graad en eventueel een specialisatiegraad.

2de graad
muziek 2.1, 2.2, 2.3, (2.4)

Indien je in het jongeren traject (traject A) start, duurt deze opleiding 4 jaar in tegenstelling tot de 3 jaar in traject B.

Je krijgt in de 2de graad de volgende vakken:

Hou je zoveel van muziek dat je ervan droomt zelf muziek te spelen of te zingen? Hier vind je de instrumenten die je kan leren bij STAP. Wekelijkse lessen en dagelijkse oefentijd brengen je snel tot gezellige muzikale momenten, thuis, in de klas, onder vrienden en op het podium.

Het lesuur instrument of zang wordt bepaald begin september in overleg met de leerkracht.
Voor gitaar worden in het eerste jaar (2.1.) groepslessen georganiseerd. Voor dwarsfluit worden in het eerste jaar ook groepslessen georganiseerd of kan er gestart worden na afspraak. Deze lesmomenten zijn hier terug te vinden. 

Noten lezen en zingen, samen zingen, luisteren naar muziek en de noten neerschrijven ... dat brengt je in de 2de graad een grote stap voorwaarts.

Luisteren naar de ander, leren rekening houden met elkaar en vooral genieten van wat je samen aan het maken bent.

Met je klas zing je veel samen en speel je samen op verschillende instrumenten. Af en toe breng je ook je eigen instrument mee en geniet je van samen muziek maken.

De uurroosters voor de klassikale vakken vind je hier.

Wie graag zingt, kan zich aansluiten bij het koor Sing In +.

Sing In+ is het kinderkoor voor alle kinderen vanaf het eerste jaar van de tweede graad die graag zingen. De kinderen leren liedjes van over de hele wereld in verschillende talen met veel aandacht voor expressie en maken kennis met eenvoudige meerstemmigheid. Deze hechte groep geeft alle deelnemers extra uitdagingen en podiumkansen. Bovendien is er jaarlijks ook een koorweekend. 

Sing In+ repeteert op zaterdagochtend van 10.15 uur tot 11.30 uur onder leiding van Hans Helsen in de hoofdschool. Je volgt deze lessen in combinatie met MCV + GM en de instrument-/zangles.

muziek tweede graad
3de graad
muziek 3.1, 3.2, 3.3

pré-vertolkend

Binnen de pre-vertolkende richting kan je kiezen tussen verschillende muziekstijlen: klassiek, jazz-pop-rock en oude muziek.

In de richting Klassieke Muziek maak je kennis met bladmuziek van klassiek tot en met hedendaags. Zo bouw je een breed repertoire op.

Je volgt volgende vakken:
- muzikale en culturele vormgeving (mcv) klassiek
- instrument of zang
- groepsmuciseren instrumentaal of groepsmusiceren vocaal (Schwoeng! jeugdkoor)

In deze richting zijn creatief musiceren en improviseren belangrijk. Naast het bespelen van je instrument verwerf je inzicht in de akkoordsymbolen en termen als 'groove' en 'vamp'. Je leert hoe je dit alles kunt toepassen in aanstekelijke pop-, jazz-, en rocknummers die je met andere instrumenten speelt in een ensemble. Je maakt kennis met diverse muziekstijlen zoals pop, rock, swing, bossa nova, samba, funk, blues, jazz, …

De academie heeft verschillende instrumentale ensembles. Onze leerkrachten zijn actieve muzikanten in de jazz-, pop-, en rockwereld die jou als beginnend improviserend muzikant graag en met kennis van zaken begeleiden.

Je volgt volgende vakken:
- muzikale & culturele vorming (mcv) jazz-pop-rock
- instrument of zang
- groepsmusiceren JPR

In de studierichting Oude Muziek leer je hoe je muziek uit de late middeleeuwen, renaissance en barok interpreteert en vertolkt op je instrument.

pré-creërend

Wil je graag je eigen muziek brengen op je instrument of met je eigen stem? Ligt je interesse meer bij het bestuderen en ontleden van muziek dan bij het spelen zelf? Kies de optie pre-creërend in de 3de graad!

Je hebt keuze tussen:

Deze optie is gelijklopend aan de optie pre-vertolkend.

Het vak Muzikale en Culturele Vorming klassiek wordt vervangen door Muziektheorie of Compositie (klassiek) / Arrangeren (jpr). Groepsmusiceren kan onder bepaalde voorwaarden vervangen worden door Begeleidingspraktijk. Daarnaast volg je nog 1 uur Instrument of Zang.

In het vak Muziektheorie bestudeer je harmonie en melodie. Je leert muziek schrijven zoals de grote componisten van vroeger en nu en je ontdekt de geheimen van een muziekstuk. In het vak compositie ontwikkel je je eigen stijl als componist. Je schrijft voor verschillende bezettingen en laat jouw eigen muziek op een podium tot leven komen. In het vak begeleidingspraktijk gaat het om akkoordspel en improvisatie. Je leert liederen begeleiden en improviseren. Voor deze lessen moet je wel een toetsinstrument, zoals piano, klavecimbel of orgel spelen.

Je volgt verplicht 1 uur per week het vak Muziektheorie.

Je leert over harmonie en melodie. Wat zijn akkoorden? Hoe schrijf ik een begeleiding bij een melodie of omgekeerd? Wat is het resultaat en het effect van het samenbrengen van muzikale lijnen? Hoe kan ik dat bewust hanteren wanneer ik een stuk schrijf? Je maakt kennis met de geheimen van een muziekstuk.

Daarnaast kies je bij Muziek Schrijven nog twee extra vakken:

- geluidsleer en opnametechniek
compositie (klassiek) of arrangeren (jpr)
mcv klassiek
- instrument of zang

JPR derde graad
4de graad
muziek 4.1, 42, 4.3

vertolkend

Je zet je opleiding verder in de muziekstijl waarin je de 3de graad bent beëindigd: klassiek, jazz-pop-rock of oude muziek.

Je volgt 1 uur instrument of zang en 1 uur groepsmusiceren per week.

creërend

Heb je in de 3de graad gekozen voor het pre-creërende traject, dan is de meest logische keuze om door te stromen naar de 4de graad creërend muzikant. Je kan kiezen tussen:

Je volgt 1 uur Instrument of Zang per week. Daarnaast kies je voor Muziektheorie of Compositie (klassiek) / Arrangeren (jpr) of Geluidsleer & Opnametechniek.

Heb je in de 3de graad de theoretische richting Muziek Schrijven succesvol beëindigd, dan zet je deze richting verder in de 4de graad. Je volgt 1 uur per week het vak Compositie (klassiek) of Arrangeren (jpr) samen met 1 uur Muziektheorie per week.

Muziek maken doe je met een instrument, alleen of in groep. Maar er is meer. In de magie van de opnamestudio, waar geluisterd, geschaafd, geknipt en geplakt wordt, waar je moet vergeten hoe laat het is, waar het geen belang heeft of buiten de zon schijnt, ontstaat ook muziek. De theorie gaat er hand in hand met de praktijk van geluidsleer, opnametechniek en productie.

In de opleiding muziekproductie focussen we op alle facetten van het opnemen van muziek. Je leert de verschillende types microfoons en hun voornaamste toepassingen kennen, je leert werken met opnamesoftware en met de voornaamste tools waar we in de mixing fase mee aan de slag gaan (EQ, compressor/limiter, reverb, delay...). Daarnaast hebben we het over geluid, hoe geluid zich gedraagt in een ruimte en hoe we die kennis kunnen aanwenden in een opname.

We willen in deze lessen vooral praktisch te werk gaan en zoveel mogelijk verschillende (school-) ensembles opnemen (strijkorkest, koor, solisten, kamermuziekgroepen, pop- of rockband,...). Die opnames worden dan ook ons labomateriaal. Uiteraard komt ook wat ondersteunende theorie aan bod.

Deze opleiding is op het lijf geschreven van producers en stiodiotechnici in spe, maar staat ook open voor leerlingen Compositie of Creërend muzikant die wat vaardigheden willen opdoen in functie van het componeren/creëren en voor leerlingen instrument die de opgedane kennis willen aanwenden om zichzelf/hun band/hun ensemble op te nemen.

muziek derde graad
muziek s.1, s.2

Na de 4de graad is het mogelijk om, onder bepaalde voorwaarden, nog 2 jaar extra les te volgen in de specialisatiegraad. Dit is een opleiding op maat. Wens je meer informatie, neem contact op via info@staproeselare.be.

klassieke muziek vierde graad