Ledegem

Sint-Eloois-Winkelstraat 84A
8880 Ledegem
0487 657 150

De wijkafdeling Ledegem is gevestigd in de vrije basisschool Ledegem in de Sint-Eloois-Winkelstraat. De kinderen kunnen hier terecht voor lessen muziek en/of woord.

De lessen muziek omvatten voor de 6 en 7-jarigen muziekinitatie. Zonder nootjes, maar met veel speelplezier worden de kinderen vanuit hun fantasie muzisch geprikkeld. Zingen, bewegen en musiceren in groep vormen de basisactiviteiten tijdens de lessen. Het werken naar een toonmoment en de beleving op het podium zijn misschien wel het hoogtepunt van het jaar.
Vanaf 8 jaar volgen de kinderen Muzikale en Culturele Vorming (MCV): noten lezen en zingen, samen zingen, luisteren naar muziek en de noten neerschrijven ... Er wordt ook aan groepsmusiceren gedaan: luisteren naar elkaar, rekening houden met elkaar en vooral genieten van wat de kinderen samen aan het maken zijn. En ook het aanleren van een instrument komt vanaf 8 jaar aan bod. Bij ons kan je volgende instrumenten leren: piano, klarinet, saxofoon, koper, dwarsfluit en slagwerk.

In de lessen woord krijgen de leerlingen Woordatelier. In deze lessen worden de eerste stappen in het toneelspelen gezet en leren de kinderen correct spreken. Hun levendige fantasie is hier meer dan welkom, we gaan er meteen mee aan de slag! Deze lessen zijn gevuld met plezierige uitspraakoefeningen, fijne vertelmomenten en leuke rollenspelen. Deze lessen worden aangeboden voor kinderen vanaf 8 jaar.

Uurrooster filiaal Ledegem 2018-2019

De lessen woordatelier

L1 & L2 (8 & 9 jaar) op woensdag: 12u30 tot 13u30
L3 & L4 (10 & 11 jaar) op woensdag: 11u30 tot 12u30

De lessen initiatie muziek

1ste jaar (6 jaar) op dinsdag: 16u30 tot 17u30
2de jaar (7 jaar) op dinsdag: 17u30 tot 18u30

De lessen MCV (voorheen notenleer) en groepsmusiceren

1ste jaar (8 jaar) op maandag: 16u30 tot 17u30 & donderdag: 16u30 tot 17u30
2de jaar (9 jaar) op maandag: 17u30 tot 18u30 &  donderdag: 17u30 tot 18u30
3de jaar (10 jaar) op maandag: 18u30 tot 19u30 & donderdag: 17u30 tot 18u30
4de jaar (11 jaar): in 2018-2019 wordt het vierde jaar niet georganiseerd in Ledegem. De leerlingen kunnen uiteraard wel terecht in de hoofdschool of ander filiaal. Uurroosters zijn raad te plegen op de webiste http://www.staproeselare.be/uurroosters.

De instrumentlessen

De leekrachten zullen zelf contact opnemen om de lesmomenten af te spreken.

Activiteiten 2018-2019

Het schooljaar zijn we alvast goed gestart met een 'vriendjesdag'. De leerlingen MCV & Groepsmusiceren van juf Marieke hebben massaal op deze uitnodiging ingegaan en er een heel leuke les van gemaakt!

Op 13 november 2018 organiseerden de leerlingen klarinet en saxofoon een klasconcert en op 23 november 2018 bezetten de leerlingen woordatelier de bibliotheek om de bezoeker te entertainen.

Jaarlijks is er een leerlingenconcert waarbij de leerlingen als rode draad in het geheel fungeren. Dit gaat traditiegetrouw telkens door op donderdagavond voor de krokusvakantie. Dit schooljaar wordt gewerkt rond het thema 'Piraten'. Alle vakgroepen die in Ledegem georganiseerd worden zullen hieraan meewerken. Allen welkom in de piratenschuit op 28 februari 2019!

Daarnaast wordt jaarlijks in samenwerking met de Harmonie Ledegem een "Blaas-je-rot-dag" georganiseerd. Op 7 maart 2019 werden de leerlingen van 1e, 2e en 3e leerjaar uitgenodigd om kennis te maken met allerhande muziekinstrumenten. Dit onder de kundige leiding van enkele muzikanten en leerkrachten van de muziekacademie.

Een activiteit zonder foto's? Dit is inderdaad niet meer van deze tijd. We nodigen jullie dan ook graag uit de facebookpagina van STAP Roeselare te volgen.

Activiteiten 2017-2018

Jaarlijks is er een leerlingenconcert waarbij de leerlingen als rode draad in het geheel fungeren. Dit gaat traditiegetrouw telkens door op donderdagavond voor de krokusvakantie. Dit schooljaar wordt gewerkt rond het thema 'rarebeestencanraval'. Alle vakgroepen die in Ledegem georganiseerd worden zullen meewerken aan dit muzikaal verhaal. Op 8 februari 2018 was het dan zover: allerlei rare beesten vierden hun eigenste carnavalfeest

Daarnaast wordt jaarlijks in samenwerking met de Harmonie Ledegem een "Blaas-je-rot-dag" georganiseerd. Op 15 februari 2018 werden de leerlingen van 1e, 2e en 3e leerjaar uitgenodigd om kennis te maken met allerhande muziekinstrumenten. Dit onder de kundige leiding van enkele muzikanten en leerkrachten van de muziekacademie.

Een andere traditie is het entertainen van de bibliotheekbezoeker tijdens de voorleesweek. Op 24 november 2017 gaven de leerlingen woord het beste van zichzelf.

Vorig schooljaar organiseerden we voor het eerst workshops voor de leerlingen van het tweede en derde leerjaar van de vrije basisschool De Peereboom. Wegens groot succes werd dit herhaald op 22 juni 2018.

Het schooljaar eindigden we met een officiële diploma-uitreiking voor onze afstuderende leerlingen muziek van de lagere graad op 21 juni 2018, dit In aanwezigheid van de directie en het gemeentebestuur Ledegem. 

Een activiteit zonder foto's? Dit is inderdaad niet meer van deze tijd. We nodigen jullie dan ook graag uit de facebookpagina van STAP Roeselare te volgen.

Activiteiten 2016-2017

Jaarlijks is er een leerlingenconcert waarbij de leerlingen als rode draad in het geheel fungeren. Dit gaat traditiegetrouw telkens door op donderdagavond voor de krokusvakantie. Dit schooljaar werd gewerkt rond het thema 'snoepen'. Er werd een mix wordt gebracht van alle vakgroepen die georganiseerd worden in Ledegem. Daarnaast wordt jaarlijks in samenwerking met de Harmonie Ledegem een "Blaas-je-rot-dag" georganiseerd. Op 2 maart 2017 waren de leerlingen van 1e, 2e en 3e leerjaar uitgenodigd om kennis te maken met allerhande muziekinstrumenten. Dit onder de kundige leiding van enkele muzikanten en leerkrachten van de muziekacademie. Een andere traditie is het entertainen van de bibliotheekbezoeker tijdens de voorleesweek. Op 18 november 2016 gaven de leerlingen woord het beste van zichzelf.

Maar uiteraard stopt het niet bij deze jaarlijks terugkerende activiteiten. In samenwerking met de bibliotheek hebben onze leerlingen op de verwenzondag van 9 oktober 2016 de bibliotheekbezoeker verwend met een streepje live muziek: dé ultieme wens van de bibliotheekbezoeker en een uitdaging die onze leerlingen graag aangaan! Op 29 november 2016 verzorgden de leerlingen klarinet en saxofoon een klasconcert. De leerlingen fluit gingen vol enthousiasme op de elan verder op 31 maart 2017. En ook de leerlingen slagwerk en piano lieten zich niet onbetuigd. Op 4 mei 2017 grepen ze hun kans en verwenden ook zij het publiek met hun kennen en kunnen. Tenslotte gingen we dit schooljaar voor het eerst buitenshuis optreden. Op 21 juni 2017 verwenden de leerlingen AMV & Samenzang de bewoners in Rustenhove met liedjes van toen...

Dit schooljaar hebben we voor het eerst workshops georganiseerd voor de leerlingen van het tweede en derde leerjaar van de vrije basisschool De Peereboom. De stralende gezichten van de kinderen maken verder commentaar overbodig....

Een activiteit zonder foto's? Dit is inderdaad niet meer van deze tijd. We nodigen jullie dan ook graag uit de facebookpagina van STAP Roeselare te volgen.